Fortelling om en grotid

- Jeg er opptatt av hvordan jobbe for at det skal gro rundt meg, fastslår Ståle Dokken, forfatter av boka "Å få folk med - En fag­fortel­l­ing om organisasjonsendring".

Tekst: Grethe Ettung (2008)

- Jeg er opptatt av hvordan jobbe for at det skal gro rundt meg, fastslår Ståle Dokken, forfatter av boka "Å få folk med - En fag­fortel­l­ing om organisasjonsendring".

Boka er en fagfortelling om kreativ ledelse, og om hvordan organisasjonsendringer ikke er et produkt av utredninger og endringsprosesser, men heller en konsekvens av helt ordinære samtaler mellom mennesker. - Kilden til forandring ligger i interaksjonen mellom menneskene, hevder Dokken. Selv har han 30 års erfaring fra organisasjonsarbeid og politikk, fra fagforeningsformann og landsmøtevalgt sekretær i AUF, til personlig sekretær for statsminister Gro Harlem Brundtland og leder for Arbeiderpartiets Forum For Rock. I dag leder han organisasjonsavdelingen i LO.

  • Jeg skriver ikke om en kamp mot vindmøller, men om organisasjonsenergi, konstaterer Ståle Dokken, forfatter av boka "Å få folk med - En fagfortelling om organisasjonsendring".

Skeptisk til konformitet

I boka presenterer Dokken konkrete eksempler fra organisasjonslivet, og mener erfaringene han har gjort seg vil være gjenkjennelige for andre som utøver ledelse, uavhengig av arbeidssted. I organisasjoner forekommer det komplekse prosesser mellom mennesker. Ledelse av organisasjoner er ikke styrmannskap, men kommunikasjonsarbeid med klare innslag av betinget improvisasjon, skriver Dokken i boka si. Han er skeptisk til det å skape standarder for ledelse. - Det er det samme som bevegelse mot konformitet. Systemer og rutiner er kun hjelpemidler vi bruker i organisasjonsarbeidet, de er ikke organisasjonen.

Vektlegger egne erfaringer

Organisasjonsforsker Stig Johannesen (NTNU) er redaktør for bokserien som skal omhandle kompleksitet og ledelse i organisasjoner, og hvor Dokken sin bok foreløpig er den andre i rekken. Johannessen gjør et poeng av at Dokken har skrevet boka utifra eget perspektiv, og benyttet egne erfaringer som informasjonskilde, noe som er uvanlig innen organisasjonsforskning. - Litteraturen er full av modeller og oppskrifter på hva som bør skje, mens her får vi beskrivelser av hva som faktisk foregår, og Dokkens forståelse av det som finner sted. At boka også trekker veksler på kompleksitetstenkningen, gjør den til den første i sitt slag i Norge. Denne typen tenkning setter det mellommenneskelige samspillet med arbeidsglede, kreativitet, uro og engstelse i fokus. Reiulf Steen undret i sin omtale av boka, om Dokken hadde tenkt å gjøre Einar Gerhardsens "Tillitsmannen" overflødig. - Vi trenger en oppvekker som denne boka, og jeg håper du gjentar bedriften om en ti års tid, kommenterte han.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen