Forslag om forbud mot aldersdiskriminering

Arbeidslivslovutvalget, som ble opprettet høsten 2001 for blant annet å vurdere en revisjon av arbeidsmiljøloven, har foreslått å forby aldersdiskriminering i arbeidslivet. Dette er en delinnstilling fra utvalget, og den skal etter planen legges frem for Stortinget i løpet av vårsesjonen.

Tekst: Turid Børtnes (2003)

 

Arbeidslivslovutvalget, som ble opprettet høsten 2001 for blant annet å vurdere en revisjon av arbeidsmiljøloven, har foreslått å forby aldersdiskriminering i arbeidslivet. Dette er en delinnstilling fra utvalget, og den skal etter planen legges frem for Stortinget i løpet av vårsesjonen

Lovforslaget har vært på høring med en høringsfrist 13. februar, opplyser Cecilie Haugen Horn, leder for sekretariatet i Arbeidslivslovutvalget. Hun opplyser at dette er den eneste delinnstillingen som kommer fra utvalget. Den ferdige innstillingen, som vil omfatte en fullstendig gjennomgang av hele arbeidsmiljøloven, blir lagt frem 1. desember i år. Arbeids- og administrasjonsdepartementet har mottatt en lang rekke høringsuttalelser om saken, de vil bli gjennomgått i løpet av den nærmeste tiden.

Nytt kapitel Forslaget innebærer at det innarbeides et forbud mot aldersdiskriminering i arbeidsmiljøloven på lik linje med de andre bestemmelsene om forbud mot forskjellsbehandling i arbeidslivet. Dette skjer som et ledd i arbeidet med å tilpasse loven til EUs rammedirektiv mot diskriminering i arbeidslivet (2002/78/EF). Alle bestemmelsene om direkte eller indirekte forskjellsbehandling samles nå i et eget kapitel, Likebehandling i arbeidslivet. Forbudet mot forskjellsbehandling omfatter kjønn, religion, livssyn, etnisitet, nasjonal opprinnelse, politisk syn, medlemskap i arbeidstakerorganisasjon, seksuell orientering, funksjonshemming eller alder. Ved forskjellsbehandling på grunn av kjønn gjelder en egen lov, likestillingsloven.

Unntak mulig Det finnes allerede unntak mot forbudet om forskjellsbehandling, det gjelder der en slik behandling har et saklig formål, ikke betyr et uforholdsmessig inngrep og (somdl) er nødvendig for utøvelsen av arbeidet eller yrket. Det kan for eksempel være stillinger der formålet er å fremme bestemte politiske, religiøse eller kulturelle syn, slik som prest, politisk sekretær og tilsvarende. Alder har fått en egen unntaksbestemmelse i lovforslaget. Det skal være tillatt å forskjellsbehandle på grunn av alder dersom det har et saklig formål og midlene som er valgt er hensiktsmessige og nødvendige. Utvalget har pekt på en del eksempeler der unntak kan være aktuelt, for eksempel lønnssystemer som varierer etter arbeidstakers tjenestetid, ansiennitetsbestemmelser ved oppsigelser og at det legges vekt på fornuftig aldersspredning ved ansettelser og nedbemanninger.

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen