Forbyr ikke alenearbeid

Verken Arbeidsdepartementet eller Arbeidstilsynet kommer til å legge ned forbud mot alenearbeidsplasser, men arbeidsgiver plikter å foreta en risikovurdering.

Tekst: Turid Børtnes (2010)

 

Verken Arbeidsdepartementet eller Arbeidstilsynet kommer til å legge ned forbud mot alenearbeidsplasser, men arbeidsgiver plikter å foreta en risikovurdering.

Fra nyttår trådte en ny bestemmelse i arbeidsmiljøloven i kraft, der det presiseres at virksomheter med ansatte som arbeider alene, har særskilt plikt til å vurdere om det er risiko knyttet til alenearbeidet. I tillegg plikter arbeidsgiver å sette i verk tiltak for å forebygge og unngå slik risiko.

Riset bak speilet

I utgangspunktet blir det ikke forbud mot arbeidsplasser der arbeidstakere må arbeide alene, det antar departementet ikke er praktisk gjennomførbart og nevner i den forbindelse arbeid som drosjesjåfør eller hjemmehjelp. Men hvis arbeidsgiver ikke klarer å sikre den ansatte bra nok gjennom aktuelle sikringstiltak uten å ansette flere, kan det bli aktuelt med et rettslig forbud mot alenearbeid, skriver Arbeids­departementet i sine merknader til lovendringen. Selve lovbestemmelsen er ny, men det er ikke plikten til å iverksette tiltak for å forebygge og redusere eventuell risiko ved alenearbeid.

Mer vold og trusler

Lovforslaget var på en omfattende høringsrunde i fjor, der arbeidstakerorganisasjonene stort sett var enige i departementets forslag, mens arbeidsgiverorganisasjonene pekte på at dette var unødvendig fordi det var dekket av andre lovbestemmelser. Flere fremholdt også at det var uheldig å trekke frem én faktor, alene­arbeid, fremfor andre arbeidsmiljøfaktorer. Bakgrunnen for lovforslaget er at et økende antall arbeidstakere har et arbeid der kunder og klienter er med på å styre arbeidet. Ved siden av at dette kan øke stressnivået, kan det innebære en særlig risiko for trusler og vold. Dette avspeiles blant annet i statistikken over ran av butikker og kiosker og voldsepisoder som særlig rammer kvinnelige ansatte i helse- og omsorgssektoren. Alenearbeid kan også øke risikoen for alvorlige arbeidsulykker.

Endring i arbeidsmiljøloven vedrørende psykososialt arbeidsmiljø

09 april 2025

Fredag den 4 april 2025 vedtok regjeringen at endringer i arbeidsmiljøloven skal tydeliggjøre ansvaret for å sikre et fullt forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø. Hva endringene blir helt konkret, er nå opp til Arbeidstilsynet sammen med partene i arbeidslivet. Vi heier på dette

Emosjonelt arbeid – vi inviterer til foredrag på Verdens arbeidsmiljødag

13 mars 2025

Det er mange arbeidsplasser som står i situasjoner som kan oppleves som emosjonelt og relasjonelt belastende. Det betyr ikke at vi nødvendigvis kan fjerne eksponeringsfaktoren, men bedrifter må jobbe organisatorisk på en slik måte at ansatte ikke blir syke av det. Vi inviterer til foredrag om emosjonelt arbeid på Verdens arbeidsmiljødag 28. april.

Roller spiller en rolle

06 februar 2025

Kan manglende evne til å skille rolle og person velte fremtiden? Ikea-dommen understreker verneombudets rett til å ytre seg kritisk i kraft av rollen, uten å risikere represalier skriver seniorrådgiver Øystein Grytøyr i denne kronikken. Kronikken ble først publisert i HMS-magasinet.

Scroll til toppen