For få fagorganiserte

Mange i varehandelen mangler arbeidstidsavtale, og næringen har den laveste organisasjonsgraden på arbeidstakersiden i norsk arbeidsliv.

Tekst: Morten Dahl (2000)

Mange i varehandelen mangler arbeidstidsavtale, og næringen har den laveste organisasjonsgraden på arbeidstakersiden i norsk arbeidsliv.

Det går fram av en undersøkelse forskningsstiftelsen Fafo har gjort på vegne av arbeidsgiver- og arbeidstakersiden i handelsnæringen og Norges forskningsråd.

Varehandelen utgjør en betydelig del av sysselsettingen i Norge. For to år siden var det om lag 330.000 personer eller 15 prosent av de sysselsatte som jobbet i sektoren. Av disse var 310.000 ansatte. 50.000 innen handel og reparasjon av biler, om lag 100.000 innen engros- og agenturhandel, mens detaljhandelen det vi kaller for vanlige butikker hadde den største andelen av ansatte med hele 160.000.

Tre grupper

Ansatte i varehandelen kan deles inn i tre grupper; heltidsansatte, deltidsansatte som regner seg som yrkesaktive og deltidsansatte som har annen hovedaktivitet enn lønnsarbeid.

I den største gruppa innen varehandelen detaljhandelen er kvinnedominansen stor, og under halvparten av de ansatte jobber heltid.

Mellom 12 og 15 prosent av de ansatte i varehandelen mangler kontrakt om arbeidstidsavtale.  Det er bare hotell- og restaurantnæringen som kan konkurrere med en så høy andel av ansatte som mangler arbeidstidsavtale. 11 prosent i detaljhandelen har midlertidig ansettelse, mens det tilsvarende tallet innen engroshandelen er på bare sju prosent, og dette er lavere gjennomsnittet for hele arbeidsmarkedet.

Organisasjonsgraden i varehandelen er lav på bare litt over 20 prosent. Men det er likevel ganske mange som oppgir at lønna er helt eller delvis fastsatt gjennom tariffavtale.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen