Feil ved nye elektriske anlegg

Fortsatt avsløres for mange feil ved nye elektriske anlegg. I samarbeid med bransjen øker Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) innsatsen ytterligere for å komme aktører som ikke etterlever regelverket, til livs og fjerne dem fra markedet.
(2006)
Fortsatt avsløres for mange feil ved nye elektriske anlegg. I samarbeid med bransjen øker Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) innsatsen ytterligere for å komme aktører som ikke etterlever regelverket, til livs og fjerne dem fra markedet.
- Dessverre står ikke resultatene i forhold til de ressurser som myndighetene og bransjen de siste årene har lagt ned for å redusere feilprosenten, sier sjefingeniør Oddmund Foss i DSB. En statistikk høsten 2000 fra det daværende Produkt- og Elektrisitetstilsynet, nå DSB, viste at det var feil ved 43 prosent av alle kontrollerte nye elektriske anlegg. - Lokale undersøkelser kan tyde på at situasjonen i noen tilfeller er verre enn i 2000, sier Foss. Innsatsen for å redusere feilprosenter og komme useriøse aktører til livs, blir derfor ytterligere intensivert gjennom nye føringer for Det lokale elektrisitetstilsyns (DLE) oppfølging av bransjen. Alle installasjonsbedrifter skal være oppført i et sentralt register hos DSB før de lovlig kan påta seg og utføre oppdrag på elektriske anlegg. Virksomheter som ikke oppfyller og etterkommer de krav og pålegg som DSB/DLE gir, blir slettet fra registeret. De kan da ikke fortsette virksomheten. - Gjør de det, blir de politianmeldt, sier Foss. - Direktoratet ser store utfordringer ved at norske virksomheter ansetter eller leier ut utenlandsk arbeidskraft, uten at disse har vært faglig vurdert av DSB. Det hender også at utenlandske håndverkere tilbyr slike tjenester uten å være godkjent, eller uten å ha elektrokompetanse i det hele tatt. - Ofte er kundene privatpersoner som kun vektlegger at de får utført jobben til en lav kostnad, uten tanke på at de kan få et anlegg som er direkte brann- og berøringsfarlig. Risikoen knytter seg blant annet til at Norge har et annet spenningssystem enn øvrige Europa, og som utenlandske elektrofagarbeidere har ingen eller liten kjennskap til.

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen