Faller i gamle grøfter

Selv unge, likestillingsbevisste par i krevende jobber har problemer med å få til en lik fordeling av arbeidet hjemme. Det viser en undersøkelse foretatt av forsker Ulla-Britt Lilleaas ved Universitetet i Oslo.
Tekst: Turid Børtnes (2003)
Selv unge, likestillingsbevisste par i krevende jobber har problemer med å få til en lik fordeling av arbeidet hjemme. Det viser en undersøkelse foretatt av forsker Ulla-Britt Lilleaas ved Universitetet i Oslo.
Lilleaas har intervjuet 13 par fra de ventet barn nummer to til de var tilbake i jobb etter endt fødselspermisjon. Alle kvinner unntatt en hadde arbeid på full tid. Arbeidsdeling som før Det viste seg at det skjedde noe med arbeidsdelingen i hjemmet når paret fikk barn nummer to, skriver Aftenposten, som omtaler prosjektet. Den mannlige parten mener fortsatt at det er hans soleklare rett å kunne hvile og trene som før, mens hun har problemer med å slappe av hjemme før alt er i orden. Og det er det som kjent aldri med to småbarn i huset. Begge to faller tilbake til gamle handlingsmønstre fra egen oppvekst selv om de er innstilt på å dele på arbeidsoppgavene hjemme. Lilleaas mener å se at det er en tendens til at kvinnene frivillig gir avkall på egne interesser uten at dette blir diskutert åpent. De legger mye av sin energi i andres tilfredshet, men til slutt kan det gi utslag i kroppslige plager og misnøye og aggresjon. Forskjellig innstilling Undersøkelsen viser at fedre mer enn gjerne tar hånd om barna for å avlaste mor. De kombinerer ofte lek og aktivitet ute med ungene med selv å bruke kroppen, for eksempel ved å gå på ski eller sykle. I mellomtiden gjør kvinnene husarbeid. Kvinnene derimot synes ikke de kobler av med å leke med barna. Forskeren mener at det kan skyldes at kvinnene svært ofte kombinerer dette med andre oppgaver, slik som matlaging eller å henge opp klesvask. Menn og kvinner har forskjellig innstilling til arbeid og hvile, menn gjør helst en ting av gangen. Kvinnene må lære å organisere hverdagen slik at de får tid til å slappe av og få mer tid for seg selv, mener fagfolk som kommenterer undersøkelsen. Mor må passe på så ikke hun opplever seg som den som er flinkest til å ta hånd om barn og hjem, og begge må være oppmerksomme slik at de ikke faller tilbake til gamle måter å fordele arbeidet på i familien.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen