Regjeringen vil endre arbeidsmiljøloven: Styrker kravet til psykososialt arbeidsmiljø og understreker at dette er en viktig del av et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.
Arbeidsmiljøsenteret følger utviklingen og står klare til å bidra med kunnskap, kurs og veiledning for å støtte virksomheter i å forstå og møte de nye kravene!
Endringene er et viktig grep for å forebygge manges opplevelser av et psykososialt belastende arbeidsmiljø, preget av tidspress, stor arbeidsmengde, uklare krav og høye emosjonelle belastninger, som fører til sykdom og fravær fra arbeidslivet. Sammenhengen mellom psykososialt arbeidsmiljø og helse er godt dokumentert. Faktorene i det psykososiale arbeidsmiljøet kan være fremmere og hemmere for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt) anslår at 15 prosent av langtidssykefraværet skyldes psykososiale risikofaktorer. Det fine er, at dette kan vi gjøre noe med. De kommende lovendringene vil understreke at arbeidet skal organiseres, planlegges og gjennomføres slik at de psykososiale arbeidsmiljøfaktorene er fullt forsvarlige.
Prop. 94 L (2024–2025) Endringer i arbeidsmiljøloven (krav til det psykososiale arbeidsmiljøet) inneholder forslag til endringene i arbeidsmiljøloven. Arbeidstilsynet vil, i samarbeid med partene i arbeidslivet, utarbeide utfyllende forskrifter og veiledninger. Det skal gjøre at regelverket bedre reflekterer utfordringene i arbeidslivet og, sammen med andre tiltak, får flere virksomheter til å prioritere og håndtere psykososiale problemer på en god måte - med mål om å redusere fravær og frafall fra arbeidslivet.
Hva innebærer endringene?
Endringene tydeliggjør hva som ligger i arbeidsgivers plikter, særlig når det gjelder å forebygge ulike psykososiale risikofaktorer. Forslaget innebærer således ingen materiell endring av gjeldende rett, men en tydeliggjøring. Det vil stilles klarere krav til ledelse, organisasjonskultur og systematisk forebygging – på samme lest som ved fysiske arbeidsmiljøfaktorer. Endringene i lovteksten skal gjøre det tydeligere hva som forventes av arbeidsgivere når det gjelder å forebygge og håndtere psykososiale risikofaktorer. Det foreslås å ta inn flere viktige psykososiale arbeidsmiljøfaktorer som virksomhetene bør rette oppmerksomhet mot i sitt forebyggende arbeidsmiljøarbeid. Dette gjelder
Endringen vil synliggjøre at dette er faktorene er omfattet av lovens krav til et fullt forsvarlig arbeidsmiljø og som går inn under kravene til systematisk HMS-arbeid.
Lovendringen skal bidra til bedre vern av arbeidstakernes helse, gi arbeidsgivere tydeligere veiledning i håndteringen samt gi Arbeidstilsynet et styrket rettsgrunnlag i tilsynsarbeidet.
Hva betyr dette i praksis?
Vedtaket markerer et tydelig skifte i hvordan det psykososiale arbeidsmiljøet blir fulgt opp rettslig. Arbeidsgivere får et skjerpet ansvar, og det kan forventes økt behov for kompetanse, systematikk og dialog i det forebyggende arbeidet. Arbeidsgivere må kunne dokumentere hvordan det psykososiale arbeidsmiljøet ivaretas, og sørge for at forebygging er en integrert del av HMS-arbeidet. Dette gir også Arbeidstilsynet et tydeligere rettsgrunnlag ved tilsyn.
Verneombudene har gjennom sist oppdateringen i arbeidsmiljøloven § 6-2(f) fått i oppgave å særlig påse at arbeidstakernes psykososiale arbeidsmiljø er ivaretatt.
Samtidig er det viktig å trekke frem at alle ansatte har et ansvar inn i arbeidsmiljøarbeidet gjennom medvirkningsplikten i AML §2-3. Vi er hverandres arbeidsmiljø. Og arbeidsmiljø, herunder systematisk HMS-arbeid, er et «samarbeidsprosjekt».
Det er ved endringer som dette at gullet i det lokale trepartssamarbeidet må hentes frem, og løftes opp – for å sikre god implementering og håndtering av lovendringen. Det er nå det gjelder – og sammen blir vi gode!
Victoria Frogner
Victoria har en bachelor i sosialt arbeid samt videreutdanning i organisasjon og ledelse og veiledning. Hun er ny i Arbeidsmiljøsenteret og har med seg erfaring som ansatt og leder på flere nivå i offentlig sektor innenfor områdene helse, omsorg og velferd, it og eiendomsforvaltning. Hennes spesialkompetanse er arbeidsmiljøarbeid med fokus på kulturbygging og åpenhet, systematisk HMS-arbeid, internkontroll og aktivt trepartssamarbeid. Victoria er fagansvarlig for HMS grunnopplæring.
Foredragsstil: Engasjert og strukturert
Motto: «Arbeidsmiljø er et samarbeidsprosjekt!