Dette bør du sjekke på vernehjelmen

Her er noen tips om hva du bør se nærmere på før du kjøper deg ny hjelm.

Tekst: Vemund Jensen

Det finnes mange vernehjelmer på markedet, og det er ikke alltid like lett å vite hvilken hjelm som passer akkurat deg. Det er selgerne av verneutstyret som sitter på den nødvendige informasjonen om hjelmenes forskjellige finesser og valgmuligheter, forhandlere som selvfølgelig har en tendens til å anbefale hjelmer fra eget varesortiment. De åtte delene av vernehjelmen som vi her viser til, er bare et minste felles multiplum for egenskaper som kan spille en rolle ved valg av hjelm. Bruk punktene som et utgangspunkt for en samtale med selgeren. En seriøs forhandler bør kunne si noe fornuftig om det som står her, og helst enda mer.

 

Holdbarhet

En vernehjelm er ferskvare. Den varer ikke evig. Det er vanlig å si at sporadisk bruk av hjelmen krever at den byttes etter fem år. Ved daglig bruk bør du kjøpe en ny etter to år, brukes den under ekstreme forhold holder den i kortere tid. Husk å notere dato på etiketten i hjelm­en, når den tas i bruk, så er det lettere å holde styr på når den skal byttes. Er du usikker på om hjelmen er for gammel, kan du prøve å bøye bremmen. Skifter plasten farge, blir hvit, bør du tenke på utskiftning. Mange forhandlere anbefaler ellers å bytte hjelmens innredning hvert halvår. Utsettes hjelmen din for et hardt støt, bytt den ut. Selv om det ikke er noe synlig tegn til skade, kan den være sterkt svekket.

 

Oppbevaring

UV-stråling bryter ned plasten hjelmen er bygd opp av, så oppbevar hjelmen mørkt og tørt og vask den i mildt såpevann. Generelt sett tåler lyse hjelmer UV-stråler bedre enn mørke.

 

Tre gode råd:
  • Du må ikke selv bore hull i hjelmen for å bedre ventilasjonen.
  • Unngå maling og lakk på hjelmen.
  • Limet på mange klistremerker kan svekke hjelmen.

Overlat logopregingen til firmaet som selger verneutstyr. Det kan være smart å bestemme seg for fargevalg og profilering av eget firma, men husk at grønn hjelm gjerne forbeholdes verneombudet.

 

Billige hjelmer

De store forhandlerne av vernehjelmer i Norge er alle enige om at det har skjedd lite revolusjonerende innen utvikling av vernehjelmer de siste årene. - Det har vært veldig lite innovasjon, men det er vel begrenset hvor mange måter man kan lage en vernehjelm på. At flere og flere hjelmer kan leveres med integrerte briller er nok det siste nye. Ellers er kanskje den viktigste endringen på det norske markedet at Protector-hjelmen Tuffmaster 1, som i alle år har vært en bestselger, nå er gått ut av produksjon etter 30 år, sier produktspesialist innen teknisk vern i Univern, Steinar Auke. Prisen på en god vernehjelm er ikke avskrekkende. Prisleiet ligger gjerne et sted mellom 100 og 250 kroner, glassfiberarmerte hjelmer er ofte noe dyrere. På landsbasis selges det årlig nærmere 100.000 verne­hjelmer. Wenaas, Univern, Lexow og Skydda er blant de aller største forhandlerne, men det finnes utallige aktører på markedet. Firmaer som har spesialisert seg på personlig verneutstyr er nok generelt sett de som har størst kunnskap om verne­hjelmer. Ved kjøp og bruk av vernehjelm er det to forskrifter det kan være greit å være opp­merksom på. Forskrift 523 som omhandler konstruksjon, utforming og produksjon av personlig verneutstyr og forskrift 524 om bruk av personlig verneutstyr. Som med alt annet verneutstyr er det arbeidsgiver som har ansvar for å risikovurdere arbeidsplassen og sørge for at vernehjelm brukes, der det er nødvendig. Manglende etterfølgelse av slike krav, kan i ytterste konsekvens være gyldig oppsigelsesgrunn.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen