Derfor overlever Janus

Kan en bedrift leve av å lage ullundertøy og underbukser i dagens Norge? Jo, hvis alle er glade i arbeidsplassen sin, samholdet er sterkt nok og det gis rom for kreativitet og glede i arbeidet.
Tekst: Turid Børtnes (2006)
Kan en bedrift leve av å lage ullundertøy og underbukser i dagens Norge? Jo, hvis alle er glade i arbeidsplassen sin, samholdet er sterkt nok og det gis rom for kreativitet og glede i arbeidet.
Legg til en 111 år lang historie, sterke bånd mellom bedrift og det lille tettstedet den ligger på samt en sann kremmerånd og vilje til å slåss. Da får vi historien om tekstilbedriften Janus i Bergen.
Opp- og nedturer Janusfabrikken AS er nå en trygg arbeidsplass for sine 110 ansatte, men det har ikke alltid vært slik. Viseadministrerende direktør Janne Vangen Solheim fortalte på Arbeidsmiljøkongressen i Bergen om mange harde tak og mye tårer da bedriften for tre år siden måtte permittere 20 av sine ansatte. - Det er det verste jeg har vært med på, sa Janne og ingen av tilhørerne tvilte på at det var sant. Den tidligere førskolelæreren fremstilte Janus­fabrikkens opp- og nedturer gjennom årene på en ujålete og humoristisk måte, helt uten de store honnør­ordene. Det ble tydelig at dette handlet om et arbeidssted der alle er like viktige, enten det er vaskepersonalet eller direktøren. - Etter at vi hadde måttet fortelle dem som skulle permitteres at vi ikke visste når vi kunne tilby dem arbeid igjen, var det de som trøstet oss. Vi kommer tilbake, sa de. Gjett om vi som var igjen jobbet! Må bygge tillit Nå er alle 20 på plass igjen og i tillegg er det ansatt 15 nye. Fabrikken som har vokst seg stor på tekstiler med merket "ren ny ull" i tillegg til bomullsundertøy, er verdens tredje største i sitt slag. Markedet er internasjonalt, blant annet selger de underbukser til russerne så det suser. Foruten Russland eksporterer fabrikken til Sverige, Danmark, Tyskland og en rekke andre europeiske land i tillegg til USA og Japan. Janne Solheim liker ikke ordet omstillingsprosess, hun ville heller kalle det Janus måtte gjennom for å komme på beina igjen, en skaper­prosess. Fabrikken har vært gjennom en del tunge tak i sin mer enn 100 år lange historie, nå ble det bruk for all den fantasi og kreativitet de ansatte kunne oppdrive i tillegg til beinhard jobbing. Kommunikasjon og ærlighet er to nøkkelbegrep for å komme gjennom en større nedbemanning uten å ødelegge forholdet til de ansatte. . - Vi var nødt til å være helt ærlige for å opprette tillit og tro på at vi skulle klare oss. I denne prosessen økte vi også informasjonen mellom ledelse og ansatte. Vi holdt sammen og bygget hverandre opp gjennom ros og oppmuntring. Masse galgenhumor Humor, for ikke å si galgenhumor ble et viktig element i kampen for å overleve. - Vi trengte all vår kreativitet og da var humoren en god hjelp. Det var også produktene våre, det kan lages mye moro med herretruser. Janus fabrikker ble drevet som en familiebedrift i en årrekke og er fortsatt det etter at to ansatte i ledelsen kjøpte bedriften i 1992. Vebjørn ­Vangen, en av Janus Fabrikkers to direktører og eiere og far til Janne Solheim, bekrefter at alle må brette opp armene og gjøre det som trengs for å holde hjulene i gang. Selv fungerer han i blant som ­altmuligmann, skrur opp skinner og fikser ting som går i stykker. Før jul setter han lys på hodet og går runden som St. Lucia til stor jubel fra de ansatte. - En viktig forutsetning for å trives og få til noe er å ha det gøy på jobben.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen