De mest fornøyde i verden

Norske arbeidstakere er blant de mest fornøyde i verden. Det fremgår av en ny undersøkelse, utført av ILO, FNs internasjonale arbeidsorganisasjon. Men det gjelder ikke flertallet, hele tre fjerdedeler av verdens arbeidere er redde og usikre i forhold til jobben.

(2004)

Norske arbeidstakere er blant de mest fornøyde i verden. Det fremgår av en ny undersøkelse, utført av ILO, FNs internasjonale arbeidsorganisasjon. Men det gjelder ikke flertallet, hele tre fjerdedeler av verdens arbeidere er redde og usikre i forhold til jobben.

På toppen av lista over de som føler størst trygghet og tilfredshet i jobben er Sverige og Finland med Norge på tredje plass. Denne lista er utelukkende dominert av velstående vest-europeiske land med Canada på en tiendeplass. I den andre enden av skalaen finner vi mange av de fattigste land i verden, slik som Nepal, Sierra Leone, Bangladesh, Rwanda og Burundi. USA på 25. plass Undersøkelsen har blant annet tatt for seg trygghet for å beholde arbeidsplassen, økonomisk sikkerhet, lønnsforskjeller, fagorganisering, kompetanse og demokrati på arbeidsplassen. Det er til en viss grad samsvar mellom et lands økonomi og hvor tilfredse arbeidstakerne er, men det finnes viktige unntak. USA havner helt nede på en 25. plass av 90 undersøkte land, like over Latvia. Det skyldes et mye mer brutalt arbeidsliv og et svakt oppsigelsesvern, skriver Svenska Dagbladet, som omtaler rapporten.

Økonomisk trygghet Forskerne bak rapporten mener å se at økonomisk sikkerhet sammen med demokrati og offentlige velferdsordninger er gunstig både for produktiviteten innen arbeidslivet og sosial stabilitet. Det som gjør skandinavene ekstra godt fornøyd er at de har stor sikkerhet for at lønna deres vil fortsette å komme, ikke nødvendigvis at inntekten er spesielt høy. Men at det er relativt små lønnsforskjeller, er også positivt. 75 prosent av de spurte svarer at de ikke er sikre på å ha en jobb neste år. Jobbtrygghet betyr så mye at over halvparten i Sør-Amerika foretrekker en udemokratisk regjering, dersom det fører til at den store ledigheten forsvinner. Bare 8 prosent av verdens befolkning føler at de har en økonomisk trygg fremtid. Det gjelder først og fremst skandinaver og andre vesteuropeere.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen