Dårlig tilpasset kvinner

En fersk doktorgradsavhandling ved Arbetslivsinstitutet i Umeå i Sverige viser at kvinner som må bruke maskiner og redskap laget for menn, svært ofte får skader i armer og hender på grunn av vibrasjoner.

(2005)

En fersk doktorgradsavhandling ved Arbetslivsinstitutet i Umeå i Sverige viser at kvinner som må bruke maskiner og redskap laget for menn, svært ofte får skader i armer og hender på grunn av vibrasjoner.
Mange forteller om følelse av svakhet, smerter og hvite fingre, skriver forskning.se. Undersøkelsen viser at hele 40 prosent av kvinnene som ble intervjuet måtte bytte jobb eller gå ut av arbeidslivet på grunn av nevrologiske plager. Det var ikke bare i forbindelse med arbeidet at kvinnene hadde plager, mange opplevde også at fritiden ble påvirket negativt. For eksempel når det gjaldt husarbeid og fysisk utfoldelse. Mange trodde at de selv var skyld i skadene eller at de skyldtes dårlige gener. Tannteknikere er mest plaget. Dette er en yrkesgruppe med betydelige vibrasjonsplager. I utgangspunktet var det ventet at kvinnelige metallarbeidere ville komme ut som de hardest rammede. Resultatene overrasker ikke norske fagfolk. Overlege Ingrid Sivesind Mehlum ved Statens arbeidsmiljøinstitutt og Arbeidstilsynet sier til Dagsavisen at tidligere undersøkelser bekrefter funnene. Da kvinnene kom for fullt i arbeidslivet måtte de ofte bruke det utstyret som var tilgjengelig selv om det ikke passet for kvinners muskelstyrke og kroppsstørrelse. Mange bedrifter har nå tatt konsekvensene av forskjellene og anskaffet tilpasset og justerbart utstyr. Arbeidsmiljø nr. 1-2005

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen