Dårlig HMS i byggebransjen

Arbeidstilsynet gjennomførte en aksjon på landets bygg- og anleggsplasser i slutten av september. Bare i Buskerud ble ni anleggsplasser stanset.

Tekst: Morten Dahl (2001)

Arbeidstilsynet gjennomførte en aksjon på landets bygg- og anleggsplasser i slutten av september. Bare i Buskerud ble ni anleggsplasser stanset.

Da Arbeidsmiljø gikk i trykken hadde Arbeidstilsynet ikke fått den fulle oversikt over resultatene fra aksjonen, som pågikk i 13 dager i september. Et datavirus slo knockout på etaten. Men i Buskerud ble det gjennomført 25 tilsyn, og ifølge Drammens Tidende fikk 15 anlegg reaksjoner for manglende sikkerhet. Ni av disse ble igjen stoppet.

 

Svært utsatt bransje

Byggebransjen har i flere år vært en av de mest utsatte bransjene i norsk arbeidsliv. Arbeidstakerne har større risiko for arbeidsulykker, belastningsskader og andre helseskader enn i de fleste andre næringer, og i løpet av 90-tallet var om lag 20 prosent av alle dødsulykkene i arbeidslivet innenfor denne bransjen.

Ved en tilsvarende aksjon året før ble 571 virksomheter på totalt 291 byggeplasser kontrollert. På 70 prosent av byggeplassene ble det den gangen gitt pålegg eller ordre om stans av arbeidet.

 

- Dårligst på sikkerhet

Lederen for tilsynsavdelingen i Buskerud, Jan Muggerud sier til lokalavisa i Drammen at han mener byggebransjen er dårligst på sikkerhet.

  • Jeg har jobbet 25 år i arbeidstilsynet, og hele tiden har vi forsøkt å bedre sikkerheten i anleggsbransjen, men det ser aldri ut til å bli bedre, sier Muggerud.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen