Dårlig ergonomi = høyt sykefravær

Med ergonomi menes samspillet mellom arbeidsmiljøet, tekno­logien og mennesket. God ergo­nomi forebygger sykdom og belastnings­skader hos de ansatte.

Av Paul Norberg

Det er sunt å belaste kroppen og nødvendig å røre på seg. Men tungt og ensformig arbeid er uheldig, og derfor er det et mål å redusere feilbelastninger og monotone, stadig gjentatte bevegelser. Dårlige ergonomiske forhold i arbeidsmiljøet er blant de viktigste årsakene til sykdom og fravær. Muskelskjelettlidelser er den hyppigste årsaken til sykefravær og uføretrygding. Det er også en av de vanligste årsakene til arbeidsbetinget sykdom. Omlag halvparten av sykefraværet i Norge, og store deler av uføretrygdingen, skyldes muskelskjelettlidelser. I mange bransjer blir ansatte med muskelskjelettlidelser uføretrygdet, ofte etter perioder med langtidssykemeldinger. Både arbeidstakerne selv, arbeidsmiljøet og økonomien i virksomheten vil tjene mye på at disse medarbeiderne fortsetter å være yrkesaktive.

Andre årsaker

Utviklingen i samfunnet har bidratt til at belastninger i arbeidslivet stadig endres, og dermed også årsakene til økningen i muskelskjelettlidelser. Tidligere ble muskelskjelettlidelser i stor grad forbundet med mekaniske belastninger. Studier og undersøkelser som er gjort de siste årene, viser at årsaksbildet er mer sammensatt enn tidligere antatt. Også psykologiske, sosiale og organisatoriske forhold i arbeidet bidrar til denne type plager. I slutten av 2008 la Statens Arbeidsmiljøinstitutt (Stami) fram rapporten "Arbeid som årsak til muskelskjelettlidelser". Denne kan lastes ned fra: www.stami.no

Spesielle tiltak

Arbeidstilsynet fokuserer på ergonomi i mange av sine tilsyn og kampanjer. Det har vært særlig viktig innenfor nærings- og nytelsesmiddelindustrien (2003), hjemmetjenesten (2002-2004) og kampanjen for bedre arbeidsmiljø i sykehus, som stadig pågår.

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen