Dansk forskning sterkt amputert

Nesten tyve prosent av de ansatte ved det danske Arbejdsmiljøinstituttet (AMI) er blitt sagt opp. Det innebærer at flere sentrale forskningsområder vedrørende arbeidsmiljø blir lagt ned eller blir sterkt amputert.

Tekst: Turid Børtnes (2002)

 

Nesten tyve prosent av de ansatte ved det danske Arbejdsmiljøinstituttet (AMI) er blitt sagt opp. Det innebærer at flere sentrale forskningsområder vedrørende arbeidsmiljø blir lagt ned eller blir sterkt amputert.

Arbejdsmiljøinstituttet er under offentlig styring, og det er som en del av den danske regjeringens generelle besparelser at sparekniven er brukt så hardt på AMI. Hele 43 medarbeider har fått oppsigelse.

Legger ned Oppsigelsene er ikke fordelt jevnt over alle avdelinger, innsparingene er gjort ved at flere avdelinger er lagt ned eller sterkt redusert. Det betyr blant annet at det ikke lenger vil bli forsket på arbeidsmiljøproblemer som berører mikrobiologi og bioteknologi. I praksis innebærer det for eksempel at forskning i forbindelse med soppinfiserte bygninger, fuktskadede skoler eller håndtering av biobrensel ikke vil bli gjort. Også AMIs asbestlaboratorium blir stengt og den generelle kjemiske arbeidsmiljøforskningen kommer nå til å gå på sparebluss.

Sterk kritikk Innsparingene møter sterk kritikk, blant annet pekes det på at det ikke er sammenheng mellom statsminister Anders Fogh Rasmussens valgløfter om å støtte forskning i arbeidsmiljø og det som nå er gjort. Den danske arbeidsministeren har innrømmet at det har gått hardt ut over Arbejdsmiljøinstituttet, men sier at de kraftige nedskjæringene først og fremst skyldes at man i tidligere år ikke har tilpasset antallet medarbeidere til de bevilgninger man har hatt. Han understreket også at det foregår forskning andre steder enn hos AMI, blant annet på universiteter og arbeidsmedisinske klinikker. Dessuten skjer det noe i utlandet som Danmark kan lære av. Det danske Arbejdsmiljørådet er blitt bedt om å gi sin vurdering av prioriteringene på arbeidsmiljøområdet, den vil antagelig være klar til sommeren.

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen