Brystkreft godkjennes i Danmark

Stadig flere tilfeller av brystkreft anerkjennes som yrkessykdom i Danmark. 19 tilfeller, av i alt 45 saker, er godkjent i løpet av årets første åtte måneder.

Tekst: Turid Børtnes (2009)

 

Stadig flere tilfeller av brystkreft anerkjennes som yrkessykdom i Danmark. 19 tilfeller, av i alt 45 saker, er godkjent i løpet av årets første åtte måneder.

Felles for de 19 tilfellene er at de rammede har hatt nattarbeid i minst 20-30 år og minst en gang i uka. Samtidig er det ikke andre vesentlige faktorer som kan være årsak til brystkreften. Samtlige av sakene har dreid seg om leger, sykepleiere eller annet pleiepersonale.

Venter på rapport Danmark har, i likhet med Norge, en liste over sykdommer som kan regnes som yrkessykdommer og som dermed kvalifiserer til yrkesskadeerstatning, dersom det er påvist en klar sammenheng mellom sykdommen og forhold i jobben. Heller ikke i Danmark regnes brystkreft som en yrkessykdom, så de tilfellene som er godkjent hittil, er avgjort på bakgrunn av en unntaksbestemmelse. I Danmark venter man nå på en rapport om brystkreft som følge av nattarbeid, fra det internasjonale cancer-instituttet, IARC. Når den foreligger, vil utvalget som blant annet vurderer om en ny sykdom skal inkluderes på yrkessykdomslista, diskutere om brystkreft skal tas med.

Ingen avklaring i Norge Også i Norge pågår det for tiden en diskusjon om hvilke sykdommer som skal omfattes av yrkesskadeforsikringen. Etter at den norske yrkessykdomslista har stått urørt i over 50 år, skal den og hele yrkesskadeordningen revideres. - Det er fortsatt ikke avklart når lovproposisjonen om ny yrkesskadeforsikring vil foreligge fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Forslaget til ny yrkesskadeordning har møtt mye motbør, og det er ikke ventet noen rask avgjørelse i denne saken, opplyser Yrkessykdomsutvalgets leder, Helge Kjuus.

Hastesaker Det er Arbejdsskadestyrelsen i Danmark som avgjør om et sykdomstilfelle eller en skade skal godkjennes som yrkessykdom eller ikke, og hvor stor en eventuell erstatning skal være. I de tilfellene hvor den aktuelle sykdommen ikke står på lista over yrkessykdommer, men hvor det likevel er sannsynlig at sykdommen skyldes arbeidet, er det Erhvervssygdomsudvalget som skal vurdere om sykdommen kan godkjennes som yrkessykdom og følge opp en revisjon av lista. I de sakene der det er en risiko for at den syke dør innen utvalget rekker å behandle saken, kan saken avgjøres direkte av utvalgets formann. Dette gjøres for å ivareta rettssikkerheten til den enkelte, og har skjedd i to av de 19 tilfellene i år. Reglene er slik at hvis den tilskadekomne dør innen avgjørelsen treffes, bortfaller en eventuell erstatning helt. Erstatningen er personlig, den vil heller ikke inngå i boet etter den syke. (Kilde: Arbejdsskadestyrelsen)

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen