Bønder må ha lederkurs

Alle norske bønder som har andre personer enn nær familie til å arbeide for seg, må ha opplæring i helse, miljø og sikkerhet på samme måte som øvrige ledere i nærings­livet.
Tekst: Turid Børtnes (2008)
Alle norske bønder som har andre personer enn nær familie til å arbeide for seg, må ha opplæring i helse, miljø og sikkerhet på samme måte som øvrige ledere i nærings­livet.
Den nye arbeidsmiljøloven, som trådte i kraft 1. januar 2006, har fått med en ny bestemmelse om at øverste leder i en virksomhet plikter å gjennomgå opplæring i HMS-arbeid. Denne opplæringen skal gi arbeidsgiver kunnskap om grunnprinsippene i systematisk arbeid med HMS, og gjelder for alle som har folk i arbeid for kortere eller lengre tid, også i landbruket. HMS-kunnskap for alle Landbrukets HMS-tjeneste, som har utarbeidet HMS-kurset spesielt tilpasset norsk landbruk, har foreløpig arrangert 130 slike kurs i år. Anne Marie Heiberg, fagsjef HMS i Landbrukets HMS-tjeneste, opplyser at målet er 300 kurs i året. - Selv om dette kurset først og fremst gjelder dem med arbeidsgiveransvar, anbefaler landbrukets egne organisasjoner at alle bønder gjennomgår det. Heiberg forteller at ca 50.000 personer er registrert i norsk landbruk som mottakere av produksjonstilskudd i en eller annen form. Minst halvparten har en aktivitet av en slik art at de bør gjennomgå et HMS-kurs. Kurset inngår også som en del av Felles plan for HMS-arbeid i norsk landbruk 2007-2012, som de fleste land- og skogbruksorganisasjoner samt landbrukets felles kvalitetsstandarder og skogbrukets miljøsertifisering står bak. Denne planen ble lansert for å redusere de høye ulykkestallene i næringen. Visjonen for næringen som helhet er 0 dødsulykker i 2012. Praktisk HMS-arbeid, som kurset heter, strekker seg over 12 timer og foregår dels som studiering med lærer og dels som selvstudium på internett.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen