Bønder er utsatt for kols

Bønder som holder husdyr, har høyere forekomst av kols enn de som driver med plante­pro­duksjon.

Tekst: Grethe Ettung (2009)

 

Bønder som holder husdyr, har høyere forekomst av kols enn de som driver med plante­pro­duksjon.

Hele 14 prosent av norske husdyrbønder har kols. Sammenlignet med yrkeskolleger som driver planteproduksjon, har husdyrbøndene 30 prosent høyere forekomst av kols og 30 prosent mer kronisk bronkitt. Det viser en undersøkelse Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har foretatt blant 8.500 bønder.

Grisebønder mest utsatt

Funnene i undersøkelsen viser at konsentrasjonen av soppsporer og giftstoffer fra bakterier inne i fjøset ligger mange ganger over hva som er trygt. Husdyrbonden eksponeres for dette minst to ganger om dagen året rundt. Det er bønder som holder gris, som er mest utsatt; tett fulgt av geite-, saue- og ku-bønder. Fjærfebøndene er minst utsatt. Det kan ha sammenheng med at de ikke må oppholde seg like lenge i hønsehuset som de øvrige bøndene må i sine respektive fjøs. Hvorfor grisebønder er mest mottakelig, kan skyldes flere forhold. Både fôr og høy medfører økt eksponering for støv sammenlignet med fuktig silo. En annen faktor er halm som brukes til strø. Den inneholder mer soppsporer enn for eksempel treflis.

Økt fokus på forebygging

Fagsjef Anne Marie Heiberg ved Land­brukets HMS-tjeneste sier til Nationen at hun ikke ble overrasket over det høye tallet, og forteller at en tredel av bøndene som er medlemmer av Landbrukets HMS-tjeneste, har en eller annen form for lungesykdom som er arbeidsrelatert. - Bønder er overrepresentert på sykdomsstatistikken. Det er mye støv i landbruket. Når vi reiser rundt på gårdene, undersøker vi endringer i bondens lungekapasitet. Vi har ikke vært så oppmerksomme på kols, men vi har visst at det har vært problemer. Men jeg synes tallet er høyt. Det kan hende vi må prøve å ha mer fokus på hvordan dette kan forebygges, med blant annet verneutstyr, sier Heiberg.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen