Biloppsamlingsplasser kontrolleres

Statens forurensningstilsyn (SFT) og fylkesmennene skal i høst kontrollere behandlingsanlegg for kasserte kjøretøy over hele landet.

(2005)

Statens forurensningstilsyn (SFT) og fylkesmennene skal i høst kontrollere behandlingsanlegg for kasserte kjøretøy over hele landet. Hensikten er å påse at miljøsanering av bilene og håndtering av farlig avfall skjer på en forsvarlig måte. Forurensningsmyndighetene vil undersøke om bransjen overholder regelverket for å hindre at det skjer forurensning til omgivelsene. Biler som skal kasseres må miljøsaneres først for å hindre at det skjer forurensning under videre behandling av vrakene. Dette betyr at ulike komponenter fra bilvrakene fjernes før vrakene presses. Disse komponentene fjernes fordi de representerer farlig avfall eller fordi de kan gjenvinnes. Det gjelder deler som oljefiltre, olje, kvikksølvholdige komponenter og diverse væsker som kjølevæske og bremsevæske. Den som driver behandlingsanlegg for kasserte kjøretøy, må ha særskilt tillatelse fra forurensningsmyndighetene. Mange miljøgifter Farlig avfall på avveie kan føre til at miljøgifter spres og hoper seg opp i naturen, noe som også vil medføre skade på dyr og mennesker. Forurensningsmyndighetene kommer til å følge opp overtredelser av regelverket. Alvorlige overtredelser kan medføre politianmeldelse. Det finnes en rekke miljøgifter i biler som kan gjøre stor skade. Blant de viktigste er bly som finnes i spillolje, bilbatterier og avbalanseringslodd på bilfelgene. Bly er akutt giftig selv i små mengder for pattedyr og organismer som lever i vann og det kan akkumuleres i næringskjeden. Det kan skade nervesystemet, immunforsvaret, gi fosterskader og redusert forplantningsevne. Kadmium finnes i bilbatterier og er giftig og akkumuleres i organismene på samme måte som bly. Etylenglykol som finnes i kjølevæske og frostvæske kan gi alvorlige nyreskader og være dødelig for barn. Kvikksølv, som finnes i brytere og andre komponenter, er svært giftig og akkumuleres i organismene. Arbeidsmiljø nr. 7- 2005

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen