Bedre levekår - verre arbeidsforhold

Svenske og danske undersøkelser viser at levekårene for folk flest er blitt bedre de siste 10 - 15 årene, men arbeidsforholdene er blitt forverret etter de har stått på stedet hvil. De fysiske forholdene er blitt bedre, men ikke arbeidsbelastningene.

Tekst: Turid Børtnes (2004)

 

Svenske og danske undersøkelser viser at levekårene for folk flest er blitt bedre de siste 10 - 15 årene, men arbeidsforholdene er blitt forverret etter de har stått på stedet hvil. De fysiske forholdene er blitt bedre, men ikke arbeidsbelastningene.

Det svenske arbeidsmiljøbarometeret, som lages hvert år av bladet Arbetsliv, viser at arbeidsbelastningen økte i løpet av 2003, selv om økningen ikke var like stor som foregående år. Men de fysiske arbeidsforholdene ble vurdert til å være bedre, særlig er håndteringen av kjemikalier blitt forbedret. En annen svensk undersøkelse konkluderer med at det er en klar sammenheng mellom økt sykefravær og et svekket og forverret arbeidsmiljø. Folk flest er ikke blitt sykere, men det blir mer og mer vanskelig for folk med plager å beholde tilknytningen til arbeidslivet. Kravet til topp funksjonsevne ser ut til å øke. - Det er ikke noe som tyder på at forholdene er annerledes i Norge enn i Sverige og Danmark, sier professor Bjørg Aase Sørensen ved Arbeidsforskningsinstituttet til Aftenposten. Hun viser til at i de bedriftene som har klart å nedbemanne på en skikkelig måte, har ikke sykefraværet økt. Det har det til gjengjeld gjort der de ansatte opplever mer press og større krav uten mulighet til å klare å innfri dem.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen