Arbeidstilsynet gir bøter

Arbeidstilsynet: Det skal svi å bryte arbeidsmiljøloven

Arbeidstilsynet: Det skal svi å bryte arbeidsmiljøloven

Mange har hørt, eller merket, at Arbeidstilsynet gir bøter i form av overtredelsesgebyr i større grad. Spesielt slås det hardt ned på usikret arbeid i høyden og manglende HMS-kort.

Siden 2014 har Arbeidstilsynet hatt mulighet til å ilegge overtredelsesgebyr for enkelte brudd på arbeidsmiljøloven. Dette virkemidlet benyttes stadig hyppigere.

De vanligste bruddene

Farlig arbeid i høyden er et problem Arbeidstilsynet stadig møter på. Så langt i år er det ilagt gebyrer for 12,5 millioner kroner for brudd på bestemmelser om arbeid i høyden. Oftest dreier dette seg om usikret arbeid i høyden og feil og mangler på stillas. Det høyeste gebyret var på 300 000 kroner. For brudd på HMS-kortplikten er det fattet 101 vedtak om overtredelsesgebyr så langt i 2018. Det har resultert i gebyrer for om lag 1,5 millioner kroner til virksomheter som har manglet HMS-kort. Arbeidstilsynet har også håndhevet brudd på byggherreforskriften strengt. I 2018 er det ilagt gebyrer på 2 millioner for brudd på forskriften. Høyeste gebyr er på kr 600 000 kroner.

Reaksjonene har effekt

Virkemidlet overtredelsesgebyr har vist seg å ha en positiv effekt på tilstanden i arbeidslivet. - Vi ser en effekt av reaksjonsbruken vår. Reaksjonsprosenten ved tilsyn med HMS-kortplikten har gått ned siden vi økte bruken av overtredelsesgebyr, sier Trude Vollheim.

Arbeidsgivers ansvar

Virksomhetene slipper ikke unna ansvar selv om arbeidstakerne har handlet i strid med arbeidsgivers instruks. Det overordnende ansvaret for å sørge for at arbeidsmiljøregelverket blir fulgt ligger hos arbeidsgiver. - Vi ser ofte at arbeidsgiver skylder på at arbeidstakerne ikke følger de retningslinjer som arbeidsgiver har. Dette er ikke en god nok unnskyldning. Arbeidsgiver har ansvar, sier Trude Vollheim. I de fleste tilfeller burde virksomheten ha forutsett og dermed forhindret brudd ved for eksempel arbeid i høyden. Det bør de gjøre ved for eksempel å gjennomføre tilstrekkelig med kontroller. Når det er snakk om risikofylt arbeid som arbeid i høyden, stiller Arbeidstilsynet strenge krav til arbeidsgivers HMS-arbeid. Vi stiller også strenge krav til at arbeidsgiver kontrollerer at rutinene følges.

Klage fører sjelden frem og kan medføre et høyere gebyr

Om lag 20 prosent av vedtakene om overtredelsesgebyr blir klaget til direktoratet for arbeidstilsynet. I de fleste sakene blir gebyret stående. - I noen tilfeller har faktisk størrelsen på gebyret også gått opp som en følge av klagen, sier Trude Vollheim. Kontaktperson: Gry Singsaas, avdelingsdirektør i Avdeling for lov og regelverk, 97026427

Endring i arbeidsmiljøloven vedrørende psykososialt arbeidsmiljø

09 april 2025

Fredag den 4 april 2025 vedtok regjeringen at endringer i arbeidsmiljøloven skal tydeliggjøre ansvaret for å sikre et fullt forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø. Hva endringene blir helt konkret, er nå opp til Arbeidstilsynet sammen med partene i arbeidslivet. Vi heier på dette

Emosjonelt arbeid – vi inviterer til foredrag på Verdens arbeidsmiljødag

13 mars 2025

Det er mange arbeidsplasser som står i situasjoner som kan oppleves som emosjonelt og relasjonelt belastende. Det betyr ikke at vi nødvendigvis kan fjerne eksponeringsfaktoren, men bedrifter må jobbe organisatorisk på en slik måte at ansatte ikke blir syke av det. Vi inviterer til foredrag om emosjonelt arbeid på Verdens arbeidsmiljødag 28. april.

Roller spiller en rolle

06 februar 2025

Kan manglende evne til å skille rolle og person velte fremtiden? Ikea-dommen understreker verneombudets rett til å ytre seg kritisk i kraft av rollen, uten å risikere represalier skriver seniorrådgiver Øystein Grytøyr i denne kronikken. Kronikken ble først publisert i HMS-magasinet.

Scroll til toppen