Arbeidstakere blir konkurstapere

Arbeidstakere i konkursbo der det fortsatt er mye penger igjen i boet, kan tape store deler av den lønna de har til gode. Det er Konkursrådet som advarer mot et regelverk som kan slå svært uheldig ut for arbeidstakerne.

Tekst: Turid Børtnes (2002)

 

Arbeidstakere i konkursbo der det fortsatt er mye penger igjen i boet, kan tape store deler av den lønna de har til gode. Det er Konkursrådet som advarer mot et regelverk som kan slå svært uheldig ut for arbeidstakerne.

Problemstillingen er blitt aktualisert etter den store Enitel-konkursen høsten 2001, der flere hundre arbeidstakere i verste fall kan ha tapt millionbeløp.

Begrenset støtte Reglene er slik at hvis en arbeidstaker ikke har lønn til gode av arbeidsgiver, vil vedkommende har rett på dagpenger. Men i de tilfellene der tidligere ansatte har et lønnskrav i oppsigelsestiden, faller retten til dagpengene bort. Da er det lønnsgarantiordningen som gjelder. Denne ordningen har store begrensninger, selv om det heter at lønn har førsteprioritet ved konkurser, sier medlem av Konkursrådet, advokat Knut Ro til Dagsavisen. Han er utnevnt til bostyrer etter konkursen i Enitel. Mange av de ansatte i det store teleselskapet fikk bare utbetalt lønn for en måned, selv om de hadde en oppsigelsestid på tre måneder.

Ber om endring For resten av lønna er de ansatte sidestilt med andre kreditorer i boet, det vil si at de både må vente et par år til hele boet er gjort opp før de får pengene, og at de bare får en brøkdel av hva de egentlig har krav på. Kreditorene får utbetalt såkalt dividende. I Enitel-konkursen utgjør den bare 6 prosent av det reelle kravet. Nå har Konkursrådet skrevet brev til Arbeids- og administrasjonsdepartementet og bedt dem gå gjennom og endre regelverket, slik at alle arbeidstakere får rett til dagpenger. For mange kan det få store negative konsekvenser at midler til livsopphold faller helt bort. Hvis reglene blir endret, blir det en forutsetning for dagpengeutbetaling at den dividenden som vedkommende har rett til, blir utbetalt direkte til det offentlige. Daglige ledere av bedrifter som går konkurs, kan også få store problemer. De har verken rett på dagpenger eller dekning gjennom den statlige lønnsgarantiordningen. Ledere av småbedrifter som ikke har hatt mulighet til å sikre sin økonomiske fremtid på andre måter, kan i slike tilfeller bli stående helt på bar bakke. I Sverige er regelverket annerledes, det gir blant annet beskyttelse til daglig leder i form av dagpenger.

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen