Arbeidsrettsaker kunne vært unngått

Økonomiske nedgangstider fører til at stadig flere arbeidstakere opplever nedbemanning, omorganisering og andre typer endringer.

Den siste tiden har dette rammet oljebransjen og Vestlandet hardest, og der har det vært en tredobling i antallet arbeidsrettssaker de siste årene. Med større kunnskap om loven, kunne mange av sakene ha vært unngått.

 

Stillingsvernet står sterkt

I følge NRK er årsaken til de mange rettssakene at arbeidsgivere og arbeidstakere er uenige om kriteriene for hvem som skal sies opp. I endringsprosesser stiller Arbeidsmiljøloven en rekke krav til arbeidsgivers fremgangsmåte overfor de ansatte. Lovens formål er blant annet å sikre trygge ansettelsesforhold. Ved en nedbemanning blir dette satt på prøve, og betydningen av kompetanse vurdert opp mot ansiennitet er en av de viktigste årsakene til at flere saker nå ender i retten. Arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden tolker loven på hver sin måte og blir ikke enige om hvem av de ansatte som må gå.

 

Kunnskap gir trygghet

For å bidra til gode og rettmessige prosesser er det viktigere enn noensinne å ha kunnskap om Arbeidsmiljøloven og sentrale arbeidsrettslige problemstillinger. Som tillitsvalgt spiller du en hovedrolle i arbeidsmiljøarbeidet også når det gjelder nedbemanninger. Arbeidsmiljøloven er det viktigste redskapet vi har når vi jobber med denne typen problemstillinger. Men i tillegg til loven er det viktig med kunnskap om hvordan norsk arbeidsliv er bygd opp, om aktørene i arbeidslivet, om rettspraksis og om hvordan konflikter kan og bør løses.

 

Løs saken utenfor retten

Innsatsen fra tillitsvalgte, verneombud, HR-avdelinger og andre aktører i endringsprosessene er viktig. Skal du lykkes i dette arbeidet, må du ha riktig kompetanse og vite hvor du kan få hjelp eller finne mer informasjon. Kunnskap vil gjøre deg rustet til å identifisere arbeidsrettslige problemer og finne løsningene på disse. Økt forståelse av lovverket vil gjøre at lov- og avtaleverk blir nyttige redskaper til praktisk bruk på din arbeidsplass.

Vi har et arbeidsliv i endring. Det er viktig at både arbeidsgivere og tillitsvalgte skaffer seg god kunnskap om endring og omstilling for på den måten sikre gode prosesser og færre rettssaker.

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen