- Alt for få læreplasser

Det er alt for få læreplasser for lærlinger i norske bedrifter. Bare 41 prosent av 18.700 lærlinger har fått plass i høst. Det kan resultere i at landet blir stående uten fagutdannet personell til å ta seg av viktige samfunnsoppgaver.

Tekst: Turid Børtnes (2005)

Det er alt for få læreplasser for lærlinger i norske bedrifter. Bare 41 prosent av 18.700 lærlinger har fått plass i høst. Det kan resultere i at landet blir stående uten fagutdannet personell til å ta seg av viktige samfunnsoppgaver.

Vibeke Jensen, vikarierende leder for YS Ung, ungdomsorganisasjonen til YS, synes det er utrolig at politikerne ikke har gjort noe med denne situasjonen. - Alle partiene har lovet skoleplass i videregående skole, men de glemmer læreplass for lærlingene. Det betyr for eksempel at det i fremtiden ikke vil være nok utdannede omsorgsarbeidere til å ta seg av eldreomsorgen. Hele 11.300 ungdommer her i landet hadde ikke læreplasser ved skoleårets begynnelse i august. Det innebærer at de må få en videre opplæring i skolen. I stedet for å jobbe som lærling på en arbeidsplass, for eksempel et sykehjem, et elektrofirma eller en byggeplass må skolen simulere arbeidsplassene. - Dette er på langt nær godt nok. Disse elevene vil neppe bli arbeidsgivernes førstevalg når de skal ut i arbeidslivet, sier Vibeke Jensen, som frykter at de vil havne bakerst i køen.

Krever handling YS Ung krever økt innsats for læreplasser og kommer til å ta tak i den nye utdanningsministeren for å klargjøre konsekvensene av den alvorlige situasjonen for yrkeselevene. Sett på denne bakgrunnen er det heller ikke rart at frafallet i videregående opplæring er størst for nettopp denne gruppen, mener ungdomsorganisasjonen. - Hvis det ikke tas fatt i denne saken nå, kan det bli en kjempeoppgave å ta igjen det tapte senere, sier Vibeke Jensen. YS Ung har flere eksempler på bedrifter som har innrømmet å ta inn billig utenlandsk arbeidskraft i stedet for lærlinger. Organisasjonen mener at det må satses på å oppmuntre virksomhetene til ta inn lærlinger, blant annet gjennom økonomiske tilskuddsordninger slik at flere har råd til gi ungdom under opplæring praktisk erfaring i yrket. De etterlyser fagarbeidernes plass og status i yrkeslivet, samfunnet vil ikke klare seg uten hjelpepleiere, rørleggere, snekkere og alle de andre fagarbeiderne som må til for å få samfunnsmaskineriet til å fungere. Arbeidsmiljø nr. 6-2005

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen