Tekst: Vemund Jensen (2006)
Etter 24 år i HMS-bransjen pensjonerer Yngve Restoft (67) seg. Salgskonsulenten har opplevd en rivende utvikling av verneutstyr.
I 1982 begynte Yngve Restoft hos Lexow ute på Bækkelagskaia i Oslo. Det var andre tider. Med kun fem-seks kolleger måtte han kunne det meste. Salg, innkjøp og kundekontakt. Han reparerte endog defekte fallsikringsblokker. - Det var et under noen ganger at det gikk bra, sier han og himler med øynene. - Gudskjelov er det kommet strenge krav til sertifisering for slikt arbeid i dag.
Korttenkt
Yngve er ikke en mann som forbanner myndighetenes byråkrati og regelrytteri. Han mener deres krav har forbedret bransjens seriøsitet. - Vi var seriøse da også, for vi fulgte den tidens krav. Men jeg er glad for at myndighetene har skjerpet kravene til produksjon og bruk av verneutstyr. Selv om arbeidere i større grad vet å verne seg i dag og hele bevisstheten rundt HMS er forbedret, er det fremdeles en god del arbeidsgivere med svin på skogen. Senest for noen måneder siden måtte Arbeidstilsynet stoppe noen bygningsarbeidere uten sikring bare et steinkast unna Lexows lagerbygning. - Hva synes du om slike folk? - De er helt ræva. Og de gjør det kun for å spare penger, men den dagen det skjer en ulykke, skal de se at det koster dyrt.
- De yngste er best
Restoft klarer ikke å bestemme seg for hvilket verneutstyr han synes har utviklet seg mest på disse 24 årene. Alt er rett og slett blitt utrolig mye bedre, spesielt på komfort, utvalg og design. - Tidligere hadde du ingen valgmuligheter. Utstyret var ofte tungt og klumpete, noe som førte til at det ikke ble brukt. - Jeg husker jeg jobbet som vikar på brygga i yngre dager. Jeg fikk ikke vernesko, men de faste, som hadde vernesko, sa at skoene var så tunge og ukomfortable at de trengte heis for å komme seg opp og ned. Med de nye materialene, er skoene både elegante og lette i dag. Han berømmer den yngre garde for deres bruk av verneutstyr. - Det er vanskeligere med de eldre. De har ikke vært så vant med å bruke slikt utstyr. Det har jo alltid gått bra, er holdningen.
Økende press
Yngve tror norske arbeidsplasser er blitt mindre helseskadelige. - Men det dukker stadig opp nye farer. - Hvilke tror du kundene er mest opptatt av? - Jeg tror ikke de tenker så mye på farene, så sant de ikke har høydeskrekk. De bruker i stor grad det verneutstyret det er satt krav om. Uten krav tror jeg mange hadde sluntret unna. Den eneste utviklingen innen bransjen pensjonisten er kritisk til, er det stadig økende produksjonspresset. - Det var enklere i gamle dager. Vi hadde mer frihet. I dag er det et kjør fra morgen til kveld og det stilles strengere krav til den enkelte ansatte. Vi har økt omsetningen mye de siste årene, uten at det har blitt ansatt tilsvarende antall nye folk. Men selv om det snører seg til, har tonen konkurrentene imellom vært god. - Jeg har fått mange gode venner opp gjennom årene, også blant konkurrentene. Det har aldri vært noen store krangler mellom de seriøse firmaene i bransjen, sier Yngve. Selv om han har hatt tilbud fra andre firmaer enn Lexow, har han forblitt trofast. - Det har aldri vært aktuelt. Jeg har hatt en god jobb her. 4. april fylte han 67 år og gikk med det inn i pensjonistenes rekker.