30.000 i bot for arbeidsmiljøkrim

Domstolene har begynt å skjerpe straffenivået når det gjelder arbeidsmiljøkriminalitet. Daglig leder ved et importfirma for bilpleieprodukter er ilagt en bot på hele 30.000 kroner for brudd på bestemmelsene om merking av helsefarlige produkter.

Tekst: Turid Børtnes (2001)

Domstolene har begynt å skjerpe straffenivået når det gjelder arbeidsmiljøkriminalitet. Daglig leder ved et importfirma for bilpleieprodukter er ilagt en bot på hele 30.000 kroner for brudd på bestemmelsene om merking av helsefarlige produkter.

Firmaet, som nå er oppløst, importerte kjemiske produkter som inneholdt helsefarlige kjemikalier til videresalg og bruk i bilverksteder. I følge reglene skal slike produkter som importeres i kvanta over en viss størrelse blant annet deklareres i Produktregisteret.

 

Flere saker

Produktene ble verken deklarert eller merket slik de skal med norske etiketter. Saken kom opp som en følge av Arbeidstilsynets (AT) kampanje rettet mot helsefarlige kjemikalier til yrkesmessig bruk, sier avdelingsingeniør Geir Teigen i Direktoratet for arbeidstilsynet til ATs internblad.

Direktoratet har også politianmeldt en annen bedrift for lignende forhold og flere kan komme. En rekke tilsvarende saker er til vurdering.

Arbeidstilsynets aksjoner er helt i tråd med signaler fra Økokrim som for halvannet år siden gikk ut og sa at de ønsket å behandle flere anmeldelser fra Arbeidstilsynet og Statens forurensningstilsyn som dreier seg om helse- og miljøfarlige produkter innenfor området kjemi.

 

Tett samarbeid

Direktoratet for arbeidstilsynet (DAT) er svært godt fornøyd med samarbeidet med politiet og påtalemyndigheten når det gjelder arbeidsmiljøkriminalitet. Politiet selv trenger økt kunnskap om dette arbeidsfeltet, noe AT kan bidra med. Samarbeidet mellom Arbeidstilsynet og politiet kommer til å bli enda tettere på dette området.

Antallet anmeldelser fra DAT har variert mye gjennom årene, avhengig av om Arbeidstilsynet har hatt spesielle aksjoner, kampanjer og tilsvarende. Enkelte år har slike tiltak resultert i langt flere anmeldelser enn andre år, men rent generelt mener Direktoratet selv at antallet anmeldelser har vært alt for beskjedent.

Endring i arbeidsmiljøloven vedrørende psykososialt arbeidsmiljø

09 april 2025

Fredag den 4 april 2025 vedtok regjeringen at endringer i arbeidsmiljøloven skal tydeliggjøre ansvaret for å sikre et fullt forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø. Hva endringene blir helt konkret, er nå opp til Arbeidstilsynet sammen med partene i arbeidslivet. Vi heier på dette

Emosjonelt arbeid – vi inviterer til foredrag på Verdens arbeidsmiljødag

13 mars 2025

Det er mange arbeidsplasser som står i situasjoner som kan oppleves som emosjonelt og relasjonelt belastende. Det betyr ikke at vi nødvendigvis kan fjerne eksponeringsfaktoren, men bedrifter må jobbe organisatorisk på en slik måte at ansatte ikke blir syke av det. Vi inviterer til foredrag om emosjonelt arbeid på Verdens arbeidsmiljødag 28. april.

Roller spiller en rolle

06 februar 2025

Kan manglende evne til å skille rolle og person velte fremtiden? Ikea-dommen understreker verneombudets rett til å ytre seg kritisk i kraft av rollen, uten å risikere represalier skriver seniorrådgiver Øystein Grytøyr i denne kronikken. Kronikken ble først publisert i HMS-magasinet.

Scroll til toppen